Boeken kopen per hoofdstuk

Zondag maakte Tim O’Reilly bekend dat je O’Reilly boeken nu ook per hoofdstuk kunt kopen. O’Reilly loop altijd voorop als het gaat om het onderzoeken en creëren van nieuwe kansen om hun boeken te verkopen. Nu dus ook weer.

Om een hoofdstuk te kopen, moet je een boek opzoeken in de catalogus, bijvoorbeeld Information Architecture for the World Wide Web. Op de Table of Contents pagina kan je vervolgens de verschillende hoofdstukken kopen.h3. Kleine stukjes

Tim geeft aan dat een van de belangrijkste lessen van de digitale muziek revolutie het feit is dat mensen graag liedjes willen kopen en delen ipv complete albums. Hierin ben ik blijkbaar wat ouderwets. Ik koop nog steeds graag een compleet album (net zoals ik ook nog graag in de fysieke cd winkel de schappen met cd’s langs loop).

De tendens is dat mensen meer gaan voor de ‘kleinere stukjes’ ipv voor het grotere geheel. We kijken niet alle programma’s meer van 1 omroep of 1 zender, maar we zappen van programma naar programma. We nemen geen abonnement op een krant, maar kopen de krant waar we die dag zin in hebben of pakken de gratis krant die we onderweg tegen komen. We ondersteunen niet structureel een maatschappelijke organisatie, maar alleen als daar een actie voor is op televisie.

Interessant wordt om te zien hoe we in de (zeer nabije) toekomst al die kleine stukjes kunnen vinden, maar ook kunnen managen. Wie gaan de gids functies verzorgen (omroepen, bladen, startpagina’s, zoekmachines) en waar creëren we onze overzichten (Netvibes, iGoogle, MyYahoo)?

Business model

Wat opvallend is aan het model is de vaste prijs van $3.99 per hoofdstuk. Voor sommige hoofdstukken vind ik dat een stevige prijs, terwijl voor andere hoofdstukken het misschien een koopje is.

Ik ben erg benieuwd hoe dit nieuwe verkoopmodel van O’Reilly uitpakt. Worden er minder boeken verkocht waardoor de omzet daalt? Of blijft de boekverkoop constant en worden er veel hoofdstukken verkocht waardoor de omzet stijgt?

Lang niet alle boeken zullen geschikt zijn om per hoofdstuk verkocht te worden. En zijn alle auteurs er blij mee dat hun boeken ‘verknipt’ verkocht worden?

Gezien de openheid van O’Reilly in het verleden zullen we hier vast nog wat over lezen. Dus hou het weblog in de gaten!