Hergebruik van publieke omroep video

Uitzendinggemist is een populaire dienst van de Publieke Omroep. Eind vorig jaar zelfs zo populair dat de dienst dreigde te bezwijken. Waarom Uitzendinggemist zo populair is? Ik denk dat het voornamelijk te verklaren is door de beschikbare bandbreedte in Nederland, de opkomst van het uitgestelde kijken en het Long Tail effect.

Toch mis ik nog een aantal dingen. Je kan de video van Uitzendinggemist niet op je eigen site gebruiken, dus geen artikel schrijven over een bepaalde uitzending en deze direct bij het artikel plaatsen. Je kan niet eenvoudig linken naar een specifiek stukje in een uitzending. En als laatste, er is maar 1 RSS feed voor heel Uitzendinggemist. Het moet eenvoudig zijn om ook RSS feeds toe te voegen voor de verschillende onderdelen van de site (zender, genre, omroep of zelfs specifiek programma).

Ik kan wel een aantal redenen bedenken waarom je video van Uitzendinggemist niet mag ‘herbruiken’ (rechten, in eigen hand willen houden, hogere eisen aan de technische infrastructuur, etc), maar in het huidige Web-2.0 tijdperk kan dat eigenlijk niet meer. Inhoud moet herbruikt kunnen worden, zeker eigen materiaal van de Publieke Omroep. Een publieke organisatie wil met haar uitzendingen oa nieuws brengen, een bijdrage leveren aan politieke discussies, maar ook bijdragen aan de cultuur van Nederland. Hoe kan een organisatie dit nu beter doen, dan toe te staan dat deze uitzendingen ook op andere sites geplaatst mogen worden? Hierdoor wordt het bereik groter en worden er eventueel meer kanten belicht dan op de tv vaak mogelijk is.

Als de Publieke Omroep een mooie embedded player zou ontwikkelen, zouden de video’s herkenbaar blijven als materiaal van de Publieke Omroep.

Youtube

De meest bekende manier om video’s te delen en te herbruiken op andere websites is natuurlijk Youtube. Bij iedere video op Youtube staat een stukje html waarmee je de betreffende video op je eigen site kan plaatsen. Helaas is het nog niet mogelijk om een specifiek stuk uit een Youtube-video op je site te plaatsen, zoals wel mogelijk is met Google Video. Maar ik verwacht dat dit binnen afzienbare tijd ook mogelijk wordt voor Youtube videos’.

Er zijn een aantal Publieke Omroep kanalen op Youtube. Helaas is er nergens een compleet overzicht te zien, dus ik weet niet of ik nog kanalen gemist heb. Op Google Video staan wel een aantal officiële Nederlandse Youtube kanalen uitgelicht onder het kopje ‘Video Speciaal’.

De Publieke Omroep kanalen zijn:

Het Uitzendinggemist kanaal bevat helaas alleen teasers van wat er op Uitzendinggemist.nl staat of komt te staan. Zo nu en dan staat er een keer een iets langer item op, maar het biedt geen interessante inhoud.

De VPRO heeft niet 1 kanaal, maar meerdere:

De kanalen van de VPRO bevatten zowel teasers als complete uitzendingen, of materiaal dat alleen voor internet bedoeld is. Ook het 3fm kanaal bevat meer dan alleen teasers.

Videotalent

Videotalent van de NCRV is een platform waar videomakers hun video’s kunnen uploaden. Deze video’s kunnen vervolgens in uitzendingen van de NCRV gebruikt worden. Er worden dus geen complete programma’s van de NCRV aangeboden.

De video’s van Videotalent kunnen eenvoudig op je eigen site geplaatst worden, iedere video heeft een knop ‘plaats op eigen site’.

NOS

Tijdens de Tour de France afgelopen zomer kon je via de NOS een videostream op je eigen site plaatsen. De video was nog wat klein, maar het geeft wel aan hoe er op dit moment binnen de NOS nagedacht wordt over het hergebruik van hun content op andere sites.

Een 2e initiatief waar (nog) niet zoveel ruchtbaarheid aan gegeven is, is de mogelijkheid om de NOS content in je eigen site te embedden. De lijst met mogelijkheden staat een beetje verstopt op de Feeds pagina.

Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat deze mogelijkheden binnenkort uitgebreid worden met oa losse onderwerpen van het NOS Journaal.

PCzapper

PCzapper.tv is een video portal waar ook de Uitzendinggemist uitzendingen van de Publieke Omroep tussen staan. PCzapper biedt bij iedere video ook een
‘embed’ mogelijkheid, om de video op je eigen site te plaatsen. PCzapper plaatst hiervoor de Uitzendinggemist video speler in een frame, waardoor een deel van de speler wegvalt en de video prominent in beeld blijft.

Het kan handig zijn om op deze manier een video te embedden, maar een erg mooie oplossing is het niet. De Publieke Omroep zou er beter aan doen, om dit zelf mogelijk te maken.

Toekomst

Voor de toekomst hoop ik dat de Publieke Omroep zelf meer video (en ook andere inhoud) zo gaat aanbieden dat deze makkelijk te hergebruiken is. Natuurlijk zou het mooi zijn als commerciële omroepen hier ook meer mee gaan doen, maar ik zou dit vooral als een publieke taak van de publieke omroepen willen zien.

Er zijn een aantal mogelijkheden waarop de Publieke Omroep het hergebruik van video zou kunnen ondersteunen en stimuleren:

 • Embedden – Bij video een stukje html code plaatsen waarmee deze video op een eigen site geplaatst kan worden. Lekker simpel en doeltreffend om het gebruik van de video te stimuleren.
 • API – Een API rond Uitzendinggemist waarmee organisaties en mensen kunnen voortborduren op de content van de Publieke Omroep door Mashups te creëren. Dit is een complexere oplossing dan de embed mogelijkhed, maar hiermee kunnen wel ‘rijkere’ applicaties onstaan.
 • Creative Commons licentie – Uitzendingen waarvan een omroep alle rechten heeft (dus ook van de gebruikte audio, afbeeldingen, etc) zouden onder een Creative Commons licentie aangeboden kunnen worden. Hierdoor kunnen deze video’s geremixed worden en als basis dienen voor nieuwe content.

Ik hoop dat alle 3 de mogelijkheden in de nabije toekomst aangeboden worden. Het hoeft niet zo te zijn dat altijd alle 3 de mogelijkheden beschikbaar zijn, want ivm rechten kan dat soms lastig zijn, maar dat er iets moet en gaat gebeuren op dit gebied, daar ben ik van overtuigd.

Extra: Linken naar onderdeel Uitzendinggemist afleveringen

Als extra nog een voorbeeld hoe je kan linken naar een specifiek onderdeel uit een Uitzendinggemist aflevering. Je moet hiervoor de link naar de uitzendingen aanpassen.

Een link naar een aflevering op Uitzendinggemist ziet er als volgt uit:
http://player.omroep.nl/?aflID=5411687

Door er een start en een end achter te plaatsen, wordt alleen dat stuk video afgespeeld. De url komt er dan als volgt uit te zien:
http://player.omroep.nl/?aflID=5411715&start=00:01:05&end=00:04:30
Update 1: Het blijkt dat de bovenstaande link niet werkt op MacOSX. Of dit aan de Mac versie van de Windows Media plugin ligt of aan de implementatie van de player weet ik niet.

Update 2: ik had het bovenstaande stukje net gepubliceerd, toen ik een artikel op Publiek Centraal las met de titel:‘Uitzending Gemist wil ook ‘longtail’ gebruiken. Hierin een interview met Egon Verharen over de status van uitzendinggemist. Hij heeft het ook over de Long Tail en hergebruik van video:

‘40% van het totale aanbod wordt helemaal nooit opgevraagd binnen een jaar. De ‘longtail’ werkt bij Uitzending Gemist nog niet en we zijn manieren aan het zoeken om ook die programma’s zichtbaar te maken. Daar zijn al wel een paar ideeën over. Zo willen we het hergebruik van materiaal gaan vergemakkelijken. Mensen moeten programma’s van de publieke omroep eenvoudig op hun eigen website kunnen zetten, natuurlijk wel met de juiste naamgeving en verwijzing.

6 gedachten over “Hergebruik van publieke omroep video”

 1. Misschien een beetje een late reactie, maar ik vond het artikel via Google, vandaar.
  Ik ben ook geïnteresseerd in de content van Uitzending Gemist (UG), en volgens mij moet er al een mogelijkheid zijn om over de ‘data’ te beschikken zonder de website te gebruiken. Ten minste 2 software firma’s maken hier gebruik van:
  – PCZapper, hier al genoemd, zowel in hun site PCZapper.tv als in hun software PCZapper.exe, een leuk programma om (o.a.) de UG content via een computer op een TV te presenteren, en
  – Microsoft, die het gebruikt in een soortgelijke toepassing binnen hun Media Center, in ieder geval de Vista versie.
  Dat zou ik dus ook willen, of een al gemaakte toepassing voor mijn Popcorn Hour Networked Media Tank…

  Hans

 2. @Hans op de site v PCZapper worden de video’s via een frame binnen de site geladen, hoe ze ’t bij MS doen weet ik niet. Misschien hebben ze een deal met Uitzending gemist.

  Overigens is de Publieke Omroep op dit moment een nieuwe player aan ’t testen waarmee uitzendingen eenvoudig geembed kunnen worden, zie: http://testlab.omroep.nl/

 3. @hans en gerard,
  De toepassing binnen Windows Media Center was een toenmalige samenwerking tussen Microsoft en de NPO in verband met een Jubileum van de NPO. Het is ontwikkeld in de tijd toen Windows XP mediacenter 2005 op de nederlandse markt kwam.

Reacties zijn gesloten.