Google gaat ‘OpenSocial’

De geruchtenstroom was vorige maand al op gang gekomen, Google zou op 5 november met een alternatief voor het Facebook Platform komen. Dit alternatief zou 100% open zijn en bestaan uit een aantal APIs waarmee de sociale informatie binnen Google ontsloten zou kunnen worden. Ook zouden mogelijk andere sociale networken gebruik kunnen gaan maken van deze APIs om toegang te geven tot hun informatie.

Vandaag licht Techcrunch een tipje van de sluier op, Google lanceert morgen OpenSocial.

OpenSocial (link werkt vanaf donderdag) is geen nieuw sociaal netwerk, maar het is een set van APIs waarmee applicaties ontwikkeld kunnen worden, die met alle sociale networken kunnen samen werken, zolang deze de OpenSocial APIs ondersteunen.

Wat?

Wat is OpenSocial nu precies? Volgens Techcrunch bestaat het uit 3 verschillende APIs, waarmee de belangrijkste onderdelen van een sociaal netwerk ontsloten worden:

  • Profiel informatie (user data)
  • Vrienden informatie (social graph)
  • Activiteiten (wat gebeurt er binnen het netwerk)

Het is geen universele API die alles van een sociaal netwerk probeert af te handelen. De nadruk ligt op de gemeenschappelijke, generieke data. Voor de specialistische informatie kan een sociaal netwerk een eigen API aanbieden.

In tegenstelling tot Facebook, maakt OpenSocial geen gebruik van een eigen markup taal, maar gewoon van Javascript en HTML. Dit is voor ontwikkelaars erg goed nieuws, er hoeft geen nieuwe taal geleerd te worden en overal waar Javascript en HTML werkt, kunnen applicaties, gebaseerd op de OpenSocial API aangeboden worden.

OpenSocial legt Hosts (=deelnemende sociale netwerken) geen verplichtingen op, ze kunnen hun eigen regels bepalen waaronder ze de API willen aanbieden. Dus geen ingewikkelde TOS, geen verplichting om gebruik te maken van Google diensten (behalve de API zelf natuurlijk), geen Ads, etc. Ik hoop wel dat er in de API vastgelegd is dat de gebruiker altijd de regie houdt wat er met zijn/haar informatie gebeurt.

Het is op dit moment nog onbekend of OpenSocial ook gebruik zal maken van bestaande open standaarden als OpenID en OAuth, maar ik kan me bijna niet voorstellen dat ze hier aan voorbij zullen gaan.

Voor wie?

OpenSocial is interessant voor meerdere partijen. Als eerste natuurlijk de sociale netwerken zelf. Zij hoeven voor de standaard informatie geen eigen API meer te bedenken, maar kunnen de OpenSocial API implementeren. Ze kunnen zich dus richten op een API voor hun specifieke informatie (als ze daarvoor een API willen aanbieden), dat wat hen onderscheidend maakt van andere netwerken.
Daarnaast kunnen zij diensten aanbieden waardoor gebruikers toegang krijgen tot hun eigen informatie binnen andere sociale netwerken.

Voor bedrijven die applicaties voor sociale netwerken ontwikkelen, houdt de aankondiging in dat ze minder kosten hoeven te maken om meerdere netwerken te kunnen ondersteunen. Verder kunnen ze, als een gebruiker daar toestemming voor geeft, de beschikking krijgen over gebruikersdata uit de verschillende netwerken.

Een ontwikkelaar hoeft niet voor ieder sociaal netwerk een nieuwe API te leren, of zelfs een nieuwe taal, zoals dat op dit moment voor Facebook het geval is.

En de gebruiker? Wat schiet de gebruiker hiermee op? Met de OpenSocial API zou het mogelijk kunnen worden om vrienden uit te wisselen tussen de verschillende netwerk sites. Dus niet iedere keer iedereen weer opnieuw toevoegen, maar gewoon importeren. Ook andere informatie uitwisselen (profiel) wordt hiermee eenvoudiger. Daarnaast zullen er ook overkoepelende sites komen, waarbij een gebruiker z’n sociale netwerken beter kan managen.

Verder verwacht ik veel toepassingen en combinaties tussen netwerken die we nu nog niet kunnen bedenken. Er komt een interessante tijd aan šŸ™‚

Deelnemende partijen

Er is al een interessante lijst van deelnemers:

Hosts are the participating social networks, and include Orkut, Salesforce, LinkedIn, Ning, Hi5, Plaxo, Friendster, Viadeo and Oracle.

Developers include Flixster, iLike, RockYou and Slide.

Waarom Oracle bij de sociale netwerken genoemd wordt is mij onbekend.

Interessant detail over de deelnemende developers is dat er een aantal partijen bij staan die (ook) Facebook applicaties ontwikkelen.

Nederland

Ik ben erg benieuwd of Nederlandse netwerken ook inspringen op OpenSocial. Van Hyves is al een tijdje bekend dat ze met een API bezig zijn. Het zou natuurlijk fantastisch zijn, als ze deze API gaan ondersteunen.

Update: Zojuist maakt Yme Bosma bekend dat Hyves ook OpenSocial gaat. Dat is erg goed nieuws! Binnenkort volgt meer informatie.

Welke netwerken zijn er nog meer in Nederland waarvoor deze APIs interessant zouden kunnen zijn? Ekudos, 3VOOR12 (toch ook steeds meer een sociaal netwerk)….wie vult aan?

Strijd

Na de bekendmaking dat Microsoft investeert in Facebook, heeft Google hiermee de strijd op het sociale netwerken toneel op scherp gezet. Veel gehoorde klacht over Facebook is dat ze niet open genoeg zijn, Google biedt netwerken nu de mogelijkheid om helemaal open te gaan, maar geen van de deelnemende netwerken zijn groot genoeg om de strijd aan te gaan met Facebook. Of zouden ze door OpenSocial samen sterker en groter kunnen zijn als Facebook?

En wat gaat Yahoo doen? En Microsoft? En Myspace? De tijd zal het leren, maar dat het een interessante tijd gaat worden, staat vast šŸ™‚

Update: informatie over Hyves toegevoegd.

5 gedachten over “Google gaat ‘OpenSocial’”

  1. Gerard, nuttig leesvoer. De techniek zegt me niet zo veel, maar de potentiele koppelingen tussen socialnetworks zijn zeer welkom. Het is nu al lastig om te kiezen bij welk netwerk je je wilt aansluiten (hyves wel/niet, LinkedIn wel/niet, etc.) Hopelijk wordt dat straks een stuk makkeijker.

    Zit trouwens een vreemde error in het beeld, net onder het ingesprongen stukje onder het kopje “deelnemende partijen”.

Reacties zijn gesloten.