Hoe kan je eigen informatie op Google Maps publiceren (1)

Google voegt steeds meer informatie toe aan Google Maps. Deze informatie bestaat uit lokale bedrijven, restaurants, hotels, openbaar vervoer en zelfs live verkeersinformatie (op dit moment alleen nog maar in de VS beschikbaaar).

Voor veel mensen is het onduidelijk waar Google deze informatie vandaan haalt.

Tijdens de Geo Developer Dag van 29 maart jongstleden kwam ik er ook achter dat er weinig mensen (bedrijven) zijn die weten hoe ze hun eigen informatie op de kaart kunnen beheren mbv het Google Bedrijvencentrum.

Deze serie gaat over de bronnen waar Google de informatie vandaan haalt en hoe bedrijven hun eigen informatie kunnen toevoegen of wijzigen.

Eerst een introductie.

Wat is ‘Google Maps’?

Als er over Google Maps gesproken wordt, dan kunnen er twee verschillende dingen bedoeld worden. De eerste is de website maps.google.nl. De tweede zijn de kaarten die aan andere websites toegevoegd kunnen worden m.b.v. de Google Maps API. Deze serie gaat over het eerste.

Google Maps is bekend geworden door de satelliet foto’s die bekeken kunnen worden van een groot gedeelte van de aarde. Van sommige landen zijn gedetailleerde kaarten beschikbaar met wegen, rivieren, adressen, etc. Van andere landen is zelfs nog meer informatie beschikbaar, bijv informatie over lokale bedrijven.

In deze landen kan Google gebruikt worden als een lokale zoekmachine, maar ook als een routeplanner. Vragen als: “Hoe kom ik van A naar B?”, “Waar is het dichtstbijzijnde Mexicaanse Restaurant?”, “Welke webdevelopment bedrijven zijn er in deze stad?” en vele andere kunnen worden beantwoord m.b.v. Google Maps.

Waar is Google Maps beschikbaar?

Er komen steeds meer landen bij waar de lokale informatie beschikbaar is. Op dit moment is de volledige functionaliteit beschikbaar in: Australië, België, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Spanje, Groot Brittannië en de Verenigde Staten. In Japan is bijna de volledige functionaliteit beschikbaar (de routeplanner ontbreekt). In andere landen zijn er wel kaarten beschikbaar of alleen de satelliet foto’s. In het Maps Helpcentrum is meer informatie te vinden over de beschikbaarheid van de informatie.

Waar haalt Google de informatie vandaan?

Dit is de belangrijkste vraag waar deze serie een antwoord op probeert te geven. Ik denk niet dat het antwoord volledig zal zijn, aangezien Google niet erg open is over de bronnen van de informatie. Maar ik hoop dat de informatie in deze serie mensen en bedrijven kan helpen om te begrijpen hoe ze de informatie op Google Maps kunnen beheren of op z’n minst kunnen beïnvloeden.

Hier is een lijst met onderwerpen die behandeld worden in deze serie. Ieder onderwerp is een bron van data in Google Maps.

  1. Webcrawler
  2. Lokale data leveranciers
  3. Bedrijfscentrum
  4. Google Adwords
  5. Gebruikers gegenereerde bronnen

Er komen links naar de betreffende artikelen.

Voor vragen of opmerkingen ga naar de contact pagina.

Opmerking: Deze serie is eerder in het Engels verschenen en is, waar nodig, aangepast aan de Nederlandse Google Maps

3 gedachten over “Hoe kan je eigen informatie op Google Maps publiceren (1)”

  1. LS. Bij uw route staat bv. rechtsaf bij een straatnaam . Die straatnaam is meestal niet te lezen,vooal bij meerdere stoplichten. Kunnen deze stoplichten ook kenbaar gemaakt worden in een route van Google Maps? Dan zou er kunnen staan bv.: bij het tweede stoplicht rechtsaf.
    Vr.Gr. J.van Bennekom

  2. Google maakt voor zover ik weet geen gebruik van aanwijzingen als 2e stoplicht rechtsaf.

  3. Helaas, Google Maps werkt op het moment nog niet met het vermelden van stoplichten in de routebeschrijving. Wat U in geval van twijfel wel kunt doen, is (op dit moment alleen nog maar in de steden Rotterdam, Amsterdam en Groningen) even volledig inzoomen, en dan overschakelen op ‘Streetview’, een eerstepersoons panorama zicht op de omgeving. Dit geeft een vrij goed overzicht.

Reacties zijn gesloten.