Google Maps zoeken in wijken en buurten

Volgens een post op het nieuwe officiële weblog over Google Maps en Earth is Google Maps sinds kort uitgebreid met de optie om te zoeken in wijken of buurten van steden. Deze mogelijkheid is beschikbaar in 50 steden in Amerika.

Bagels upper east side new york is een voorbeeld van de zoekopdracht die hierdoor mogelijk wordt gemaakt.


Zou deze mogelijkheid ook interessant zijn voor Nederland? Ik denk het wel, met name voor de grote steden. Het zou leuk zijn om te kunnen zoeken op “restaurants IJburg amsterdam”, alhoewel dit waarschijnlijk maar 3 a 4 resultaten zou opleveren.

update: heb net ontdekt dat zelfs dit al werkt, maar je krijg maar 1 resultaat op IJburg zelf, de rest komt uit Diemen, Muiden of uit de aangrenzende wijken

In Amsterdam zou Google kunnen beginnen met het ondersteunen van de stadsdelen, in Rotterdam de deelgemeenten, etc.

Ik heb voor Amsterdam een paar zoekopdrachten getest en het lijkt er op alsof Google een aantal stadsdelen wel herkent. Je moet zoeken op bedrijven en dan als locatie het stadsdeel opgeven, bijv:

Bedrijf = “restaurant” en locatie = “Zeeburg, Amsterdam” geeft als resultaat restaurants in Zeeburg. Als je naar de resultaten kijkt, dan blijkt dat Google gezocht heeft op “restaurant vlakbij Stadsdeel Zeeburg”, dat klopt dus.

Zoeken met locatie is “Watergraafsmeer, Amsterdam” geeft ook de gewenste resultaten, maar bij locatie “centrum, Amsterdam” gaat het helemaal mis. De resultaten hiervan komen met name uit omliggende plaatsen van Amsterdam (Nederhorst den Berg, Abcoude, etc). Zoeken op Amsterdam Noord geeft helemaal geen resultaten, want deze locatie wordt niet herkent.

Zelfs zoeken op restaurants in de Jordaan Amsterdam lijkt te werken. Alleen is hier de Jordaan omgezet naar een adres: “restaurant vlakbij De Jordaan, Elandsgracht 45, 1016 Amsterdam”.

Ook in Rotterdam lijkt het te werken. Bijvoorbeeld locatie is Hoogvliet Rotterdam geeft resultaten terug.

Alhoewel de ondersteuning nog niet officieel is, kan je in Nederland dus ook lokaler zoeken dan ik tot nu toe dacht.