Twitter: het zesde zintuig

Een paar dagen geleden las ik een erg goed artikel op wired.com met de titel: Clive Thompson on How Twitter Creates a Social Sixth Sense. Dit artikel raakt precies de juiste snaar wat betreft Twitter.

In het artikel noemt productivity guru Tim Ferris Twitter: “pointless email on steroids”. Wij zouden zeggen “zinloze email in het kwadraat”. Als je naar ieder individueel bericht zou kijken dan lijkt dit ook het geval te zien. Maar zoals met meer dingen is hier ook het geheel groter dan de som der delen.

Als je het geheel van updates van iedere twitter vriend neemt, krijg je een heel goed beeld van wat die persoon doet, voelt en waar hij of zij mee bezig is. Als je elkaar dan na lange tijd weer een keer ziet (of zelfs voor het eerst in het echt ontmoet), weet je toch wat er in de tussenliggende tijd is gebeurd, een 6e zintuig dus.

Creatieve snelkookpan

Het artikel van Clive Thompson gaat uit van de Amerikaanse manier van twitteren. Het schijnt dat er nogal een verschil zit in de manier waarop wij Europeanen twitteren en de manier waarop de Amerikanen twitteren.

In de VS is het veelal melden van waar je bent, wat je aan het doen bent, etc. Terwijl wij het ook als discussie en als kennis uitwisselings platform gebruiken.

En dat kan tot erg leuke dingen leiden. Op sommige avonden (ja, het zijn toch meestal de avonden) lijkt twitter wel een snelkookpan van creativiteit. Een voorbeeld hiervan zijn de (experimentele) Zomaargasten uitzendingen.

Als je alvast aanwezig wilt zijn bij de toekomst van internet, meld je dan aan bij Twitter en ga op zoek naar vrienden en voor je het weet presenteer jij ook een eigen videokanaal op internet.

Twitter moet je niet uitleggen, maar twitter moet je doen om het te ervaren.

Twitterborrel

Zoals iedere virtuele gemeenschap hebben de Nederlandse twitteraars ook de behoefte om elkaar te ontmoeten. As. vrijdag wordt daarom een Twitter borrel georganiseerd in Amsterdam. Ik kan er helaas niet bij aanwezig zijn, maar er zullen er waarschijnlijk nog vele volgen.

Voor de mensen die het niet weten, ik ben gvenk op twitter.