AND doneert Nederland aan OpenStreetMap

Vanochtend las ik het OpenStreetMap blog het volgende: AND doneert Nederland aan OpenStreetMap

AND Automotive Navigation Data en de OpenStreetMap Foundation zijn overeen gekomen dat de eerste haar complete digitale mapsystemen ter bechikking zal stellen aan de laatste.

Dit is echt geweldig nieuws voor het OpenStreetMap project. Waar tot voor kort nog vrijwilligers met GPS-apparatuur Nederland in kaart aan het brengen waren, is Nederland nu in 1 klap compleet.

Nu hoeven we niet meer te wachten tot 2009 als het Nationaal Wegen Bestand mogelijk vrijgegeven zal worden.

OpenStreetMap

OpenStreetMap heeft als doel om wereldwijde geodata gratis en vrij aan iedereen ter beschikking te stellen. Je kan deze informatie niet alleen gebruiken, maar ook aanpassen.

Tot nu toe heb ik veel met Google Maps gewerkt en zal dat ook blijven doen, maar ik ga zeker ook met OpenStreetMap aan de slag. Het kunnen aanpassen, wijzigen en aanvullen van Geodata spreekt mij erg aan. Ik loop nu wel ’s tegen rare dingen aan op Google Maps en die kan je niet zo maar wijzigen, je kan het alleen doorgeven aan Google.

En de vrijwilligers van OpenStreetMap, zijn die nu hun hobby kwijt? Volgens de aankondiging van vandaag niet:

De donatie van AND maakt de Nederlandse kaart in een keer compleet zodat de OpenStreetmap community in Nederland zich kan gaan richten op actualiteit, en de invulling op detailniveau. Daarbij kan men denken aan de invulling van fiets- en voetpaden, maar ook aan zogenaamde Points Of Interest: restaurants, betaalautomaten of recreatievoorzieningen.

Dus Nederland maakt een grote sprong op Open Geodata gebied. Niet alleen de complete kaart, maar vanaf nu ook meer aandacht voor de aanvullende informatie.

Het internationale persbericht maakt ook nog bekend dat AND het wegennetwerk van China en India ook aan OpenStreetMap zal doneren. Er wordt helaas geen datum genoemd waarop dit alles beschikbaar zal zijn.