Social netwerking 3.0

Sinds een tijdje is er iets aan de hand onder de ‘web-2.0-addicten‘. Steeds vaker hoor ik de opmerking ‘Moet ik hier nou alweer al m’n vrienden toevoegen?’. Weer een login aangemaakt om een nieuwe site uit te proberen en weer al je vrienden op zoeken, uitnodigen, profiel informatie toevoegen, etc.

Maar we doen het iedere keer maar weer omdat die site toch wel erg handig is, of er mooi uit ziet, of omdat al je vrienden van je andere sociale netwerk er al opzitten, of…of….Vul zelf maar in waarom je toch maar weer iedere keer tijd stopt in het bijwerken van je profiel.

Maar nu begint er iets te bruisen bij een aantal hele slimme mensen waardoor dit misschien in de toekomst eenvoudiger kan.

Social internetwork

Op de Wiki van de Microformats website, wordt nagedacht over een ‘social internetwork’, of wel een ‘netwerk van sociale netwerken’.

Het idee is dat er een protocol wordt ontwikkeld op basis van Microformats en OpenID voor het uitwisselen van profiel en social network informatie. De gebruiker krijgt de regie weer in handen.

Als je je aanmeldt voor een nieuwe site zou het mogelijk moeten zijn om aan te geven welke profiel informatie en welke netwerk informatie je voor deze site wilt gebruiken. Je kan deze informatie importeren, maar beter nog zou het zijn om je te kunnen abonneren op deze informatie. De informatie staat ergens centraal, bijvoorbeeld op je eigen site en je geeft aan dat een andere site daar gebruik van kan maken. Nooit meer op 10 plaatsen informatie wijzigen šŸ™‚

Uitdagingen

Er zijn nog veel uitdagen op te lossen voordat het ‘probleem’ van de sociale netwerken opgelost is. Een aantal vragen die bij mij bovenkomen zijn bijvoorbeeld:

 • Wil je altijd overal dezelfde profiel informatie gebruiken en zo niet hoe geef je dit aan? Ik denk niet dat ik altijd overal dezelfde informatie wil gebruiken. Op LinkedIn wil ik alleen maar bedrijfs gerelateerde informatie kwijt, op last.fm privĆ© informatie en op Twitter misschien wel een combinatie. Je moet dus kunnen aangeven waar je welke profiel informatie wilt gebruiken.
 • Hoe kan je onderscheid maken tussen je vrienden. Ik vind het niet nodig om overal altijd dezelfde vrienden te hebben. Hoe kan je bijhouden waar je welke vrienden hebt?
 • Hoe kan je communiceren? Er schijnen steeds meer mensen te zijn die geen e-mail meer gebruiken, maar contact houden via hun sociale netwerken. Ik maak nog steeds veelvuldig gebruik van e-mail, maar ik twitter de laatste tijd meer dan dat ik e-mail. Dus het open e-mail begint bij mij ook minder te worden. In het ideale geval, kan ik al mijn contacten bereiken, onafhankelijk van het netwerk waar ik ze van ken (maar wel eventueel via dat netwerk).
 • Is het mogelijk en wenselijk om alle profiel informatie te standaardiseren? . Op de meeste sites is de profiel informatie wel vergelijkbaar (naam, geboortedatum, adres, beschrijving, etc). Laatst was ik Meemix aan het uitproberen en ik was nog niet eerder een site tegengekomen waarbij je zoveel profiel informatie kon opgeven (3 categorieĆ«n met elk nog weer een tiental subcategorieĆ«n). Misschien dat we met het gebruik van de hResume en hReview microformat een heel eind komen, maar dat weet ik niet. Daar moet ik eerst ’s induiken.

Hiep, hiep, hoera! Opgelost!

Of toch niet? Als het protocol er is, zijn we dan van alle ellende af? Waarschijnlijk niet. De sociale netwerken moeten het protocol natuurlijk wel ondersteunen. Of dat gaat gebeuren is natuurlijk de vraag, maar ik heb goede hoop dat het succesvol kan gaan worden. Kijk maar naar de partijen die tegenwoordig Microformats en OpenID ondersteunen.

Nederland

In Nederland hebben een aantal mensen de nieuwe ontwikkelingen opgepikt. Robert Gaal is bezig om een meeting hierover te organiseren tijdens de PICNIC Conferentie. Hij heeft hierover contact gehad met een van de PICNIC organisatoren, Yme Bosma, wie zich binnenkort gaat bezig houden met het meer openstellen van Hyves d.m.v. een API en met de integratie van diensten en producten van anderen met Hyves. Wat een mooie combinatie šŸ™‚

Dus wil je over deze nieuwe ontwikkelingen meedenken, meepraten, meedoen, hou dan 29 september vrij. Ik weet niet waar meer informatie over deze bijeenkomst zal verschijnen, maar als je Blueace in de gaten houdt of Robert’s persoonlijke blog, denk ik dat ’t je niet zal ontgaan. Ik probeer in ieder geval van de partij te zijn!

Update 1: Yme Bosman gewijzigd in Yme Bosma (Bedankt Johan)
Update 2: Ik kwam vandaag (14 augustus) een bericht tegen over de Data Sharing Summit op 7 en 8 september in de VS. Een interessante bijeenkomst om te volgen voor iedereen die geĆÆnteresseerd is in dit onderwerp. Misschien dat er leuke dingen uit komen voor de bijeenkomst die Robert gaat organiseren?

3 gedachten over “Social netwerking 3.0”

 1. In het kort. (Later meer op bovenstaande URL.)

  > Wil je altijd overal dezelfde profiel informatie gebruiken en zo niet hoe geef je dit aan?

  Als je verschillende informatie beschikbaar wilt maken dan wijs je naar verschillende profielen op waarschijnlijk verschillende URLs. In hoeverre je een correspondentie (if any) tussen die profielen laat bestaan, is aan jou.

  > Hoe kan je onderscheid maken tussen je vrienden.

  Zie vorige antwoord. Verschillende personas met verschillende sets. Al wordt het onderscheid persoonlijk/professioneel wat betreft online networking minder en minder boeiend. De profileen zoals die gedefinieerd staan in de XFN spec bieden al een meer dan toereikende manier om een onderscheid te maken.

  > Hoe kan je communiceren?

  Hoe je maar wil. šŸ™‚

  > Is het mogelijk en wenselijk om alle profiel informatie te standaardiseren?

  Het is niet alleen wenselijk, maar het is het hele punt. Je zit op het goede spoor wat betreft microformats maar leidend in deze gaan hCard en XFN zijn voor de basics. hResume en hReview bieden een goed handvat om de rijkere informatie in op te maken.

  Openstaande kwesties in deze zijn:
  -Wel of geen OpenID (niet vereist, maar wel handig)
  -Consolidatie van verschillende stukken informatie (dmv XFN rel=”me”)
  -Zorgen dat de standaarden en conventies zo zijn dat er zinnige applicaties mee te maken zijn
  -Zorgen dat die zinnige en gebruikersvriendelijke applicaties er komen, die echte problemen oplossen

 2. @Alper:
  Over het communiceren: Als er mensen zijn die bijv alleen of met name via Facebook communiceren, dan zou je dat willen vastleggen. Als je dan vanuit een andere app een bericht wil sturen naar deze persoon, dan zou het systeem kunnen snappen dat ’t de API van Facebook moet gebruiken om deze persoon te bereiken. Maar goed, dit gaat misschien wel een beetje ver voor nu, eerst maar ’s de basics šŸ˜‰

  Het zou mooi zijn als er een bestaande site mee zou gaan werken aan de experimenten, zodat je ’t direct in de praktijk kunt testen.

Reacties zijn gesloten.