APIs

In het verleden heb ik op dit weblog regelmatig over APIs geschreven. Zo schreef ik bijvoorbeeld halverwege 2007 dat er 500 APIs op programmableweb.com staan, dit aantal is ondertussen gestegen naar 1308.

APIs zijn ‘booming’. Vooral in de VS, maar ook in Groot Brittannië gebeurt er veel op dit gebied. Een aantal voorbeelden.

New York Times

Kranten vrezen voor hun toekomst en ook de New York Times weet niet waar het in de toekomst met de krant naar toe zal gaan. Maar deze krant probeert wel volop mee te gaan met nieuwe ontwikkelingen en waar mogelijk zelfs voor op te lopen.
De krant heeft de afgelopen maanden maar liefst 11 APIs gelanceerd. Uiteenlopend van de Movie Reviews API tot de Article Search API.
In de gallery op de NYT developer site staan een aantal mooie voorbeelden van projecten die gebruik maken van deze APIs.

Overheid

In Groot Brittannië is het succesvolle project Show Us A Better Way. Een competitie, georganiseerd door de Britse overheid waarbij een waslijst aan APIs beschikbaar was gesteld. Ontwikkelaars werden uitgedaagd om projecten met deze APIs te ontwikkelen voor de burgers van het land. Er waren flink wat inzendingen.

Nederland

In Nederland beginnen ook steeds meer initiatieven op het gebied van APIs en Mashups te onstaan. Zo was er tijdens de Android Devcamp in januari van dit jaar een speciale sessie over Nederlandse APIs. De APIs die hier bijvoorbeeld aan bod kwamen zijn de Hyves API, Huizenzoeker API, MobyPicture API, etc.

In opdracht van de Nederlandse overheid wordt op dit moment een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van Open Data. Veel informatie hierover staat bij de Open Overheid groep op de Ambtenaar 2.0 Ning.

Iets anders met ‘API raakvlakken’ bij de Overheid zijn een aantal ‘widget-initiatieven’. Widgets hebben vaak (niet altijd) te maken met APIs. Zo heeft Alper Çugun een aantal widgets ontwikkeld. Daarnaast is er een particulier initiatief OverheidsWidgets.nl.

Ook bij de Publieke Omroep wordt nagedacht wat er allemaal mogelijk is met APIs en Mashups. Hiervoor is een speciale Ning site gelanceerd NPOX & ICO: MASH. Via deze site kan informatie uitgewisseld worden en nagedacht worden over deze onderwerpen met als hoogtepunt een tweetal Mashup/Hack/Development dagen in september.

Nederlandse APIs

Ik ben op dit moment bezig met het verzamelen van alle Nederlandse APIs en hierbij kan ik nog wel wat input gebruiken. Binnenkort meer hierover!

Eén gedachte over “APIs”

Reacties zijn gesloten.