Google Maps: Mapplets officieel gelanceerd

Iets meer dan een maand nadat Mapplets aangekondigd waren, zijn ze nu officieel gelanceerd.

Voor wie het niet weet, Mapplets zijn ‘lagen’ die je aan maps.google.nl kunt toevoegen. Tot nu toe was het alleen mogelijk om in Google Earth verschillende lagen aan te zetten, te downloaden en te combineren. Vanaf nu biedt Google Maps dus vergelijkbare functionaliteit.

De gebruiker krijgt hiermee zelf de mogelijkheid om unieke, persoonlijke Mashups te maken, bijvoorbeeld een combinatie van een huizen-zoek mapplet, een scholen mapplet en een ov mapplet.

Mapplets maken

Ik zal binnenkort wat dieper in gaan op het maken van een mapplet in een aflevering van de serie Hoe kan je eigen informatie op Google Maps publiceren. Nu alleen een korte beschrijving van mijn ervaring tot nu toe.

Voordat je een Mapplet kunt maken heb je geschikte data nodig. Helaas is er in Nederland bijzonder weinig publieke data beschikbaar (als RSS feed bijvoorbeeld). Ik heb al helemaal geen feeds gevonden die gebruik maken van GeoRSS (of KML). Dit is een onderwerp waarover ik ook binnenkort uitgebreider zal in gaan.

Ik heb voor de test besloten om gebruik te maken van de RSS to GeoRSS Converter van Geonames.

Deze mooie tool doorzoekt een RSS feed op plaatsnamen uit de Geonames database en genereert een nieuwe GeoRSS feed met de informatie van de originele feed aangevuld met de coördinaten van de plaatsnamen.

De plaatsnamen die gevonden worden zijn, kloppen niet altijd met het bericht, maar in 9 van de 10 gevallen klopt het behoorlijk goed. Dat is voor de test voldoende.

De informatie die op de kaart getoond wordt is vrij simpel, alleen een Marker en een info window met daarin het bericht uit de RSS feed. Helaas kan je met GeoRSS niet de kleur van de Markers bepalen, dus alle Mapplets maken gebruik van blauwe Markers.

Mapplets gebruiken

Om gebruik te kunnen maken van de Mapplets die ik gemaakt hebt, moet je naar maps.google.nl gaan en daar naar ‘Mijn Kaarten’ gaan. Vervolgens moet je op ‘Content toevoegen’ klikken en ‘Toevoegen via url’. Hierna kan je een van de volgende urls invoeren.

Dit kan eenvoudiger, maar dan moeten de Mapplets eerst toegevoegd worden aan de Google Mapplets index.

Voor de duidelijkheid: de bovenstaande Mapplets zijn ontwikkeld door Million Pieces en worden niet ondersteund door de betreffende organisaties (NOS.nl, Nu.nl en de Volkskrant).

Conclusie

Mapplets maken is erg eenvoudig als je de Google Maps API en de Google Gadget API al kent. Er zijn legio Mapplets te bedenken, alleen zullen de bedrijven dat zelf moeten doen, of ze moeten zorgen dat hun data meer ‘open’ wordt.

Als er bedrijven zijn die zelf een mapplet willen hebben of vragen hierover hebben kunnen deze natuurlijk altijd contact opnemen.

3 gedachten over “Google Maps: Mapplets officieel gelanceerd”

  1. @Erno de RSS to GeoRSS converter heeft het idd wel eens mis en dan krijg je dit soort grappige foutjes.

Reacties zijn gesloten.