500 Web APIs

Gistermorgen las ik op Programmableweb.com een bericht dat er nu 500 Web APIs op de site vermeldt staan. In 2005 is de site begonnen met 50 APIs en nu, 2 jaar later, is dat aantal vertienvoudigt!

De site is een onmisbaar overzicht voor Mashup developers. Van iedere API wordt een omschrijving gegeven en een aantal kenmerken, bijvoorbeeld protocol, support en Licentie informatie, zie bijvoorbeeld de informatie over de GeoNames API. Tegelijkertijd wordt er ook een index van Mashups bijgehouden. Bij deze index wordt ook bijgehouden van welke APIs een Mashup gebruik maakt. Ondertussen staan er 2250 Mashups die gebruik maken van honderden API combinaties.

Toen ik dit las dacht ik: “En hoeveel Nederlandse APIs zouden er nou tussen staan?”. Helaas wordt bij de API index geen informatie bijgehouden over het land waaruit de API afkomstig is, maar ik heb het idee dat er geen Nederlandse APIs bij staan. Zijn deze er eigenlijk wel?

Ik ken een handjevol websites die een Web API aanbieden, meestal voor de zakelijke markt. Een voorbeeld is Webservices.nl. Hier worden een flink aantal Geodiensten aangeboden (Geocodering, wijknamen, routes, etc). Je hebt hier alleen wel een abonnement voor nodig en deze beginnen van € 300 per jaar.

Waar blijven de APIs voor Nederlandse Web 2.0 sites of voor sites met interessante inhoud? Wat te denken van websites in de publieke sector, overheid, etc? De komende weken ben ik van plan om hier meer aandacht aan te besteden op dit weblog. Als je tips hebt op dit gebied, laat ze achter in de comments.

3 gedachten over “500 Web APIs”

  1. Het denken hierover staat in de kinderschoenen. Het ministerie van OCW is een project gestart om na te gaan welke informatie we hebben (inhoud, techniek, semantiek, organisatie ervan) en waar direct behoefte aan is op de markt. Belangrijk daarbij is niet alleen de informatie zelf, maar juist ook het koppelvlak.

    Een eerste proeve van een simpele webapi is te vinden via: http://cijfers.minocw.nl/WebService.aspx
    Let wel; dit is een eerste start. Het kan veel beter (scheiding vorm en inhoud, toelichting op de werking, meer gegevens, de licentievorm etc..) en daar werken we nu aan. Maar liever wel op basis van de vraag. Wil je meedenken, meedoen, meekijken of whatever..
    Binnenkort meer. De exacte url is nog niet bekend, maar het zal waarschijnlijk
    http://www.minocw.nl/informatiebeleidpubliek worden.

  2. @Maurice goed om te weten dat hierover bij het ministerie nagedacht wordt. Ben erg benieuwd hoe dit zich verder gaat ontwikkelen en of (en hoe) andere ministeries gaan volgen. Hou ons op de hoogte!

Reacties zijn gesloten.