Google Maps op je eigen site embedden

Het is zover, vorige week was er een bericht in een Australische krant dat Google de mogelijkheid gaat geven om Google Maps kaarten te embedden op je eigen site.

Vandaag heeft Google Maps Mania de primeur. Ze geven een gedetailleerde beschrijving van de mogelijkheden. Het is niet alleen mogelijk om ‘Mijn Kaarten’ te embedden, maar ook zoekresultaten van Google Maps kunnen op een eigen site gepubliceerd worden.

Ga naar Mijn Kaarten op maps.google.nl en selecteer een kaart (of maak een nieuwe aan). Klik vervolgens op ‘Link naar deze pagina’. Er verschijnen nu 2 links. De eerste kan gebruikt worden om een rechtstreekse link naar de betreffende kaart aan te brengen. De tweede optie ‘HTML in website plakken’ is de nieuwe mogelijkheid.

Google Maps Mijn kaarten embedden

Deze code kan je kopiƫren naar je eigen site, maar je kan ook eerst nog de grootte van de kaart aanpassen.

Google Maps Mijn kaarten embed aanpassen

Het resultaat zie je hieronder:


Grotere kaart weergeven

Het bovenstaande is dus ook mogelijk met de resultaten van een zoekopdracht binnen Google Maps. De enige optie binnen Google Maps waarbij je dit niet kunt doen is bij de Mapplets. Daar krijg ik de melding ‘Deze kaart kan niet worden ingesloten’.

Een voorbeeld van een zoekopdracht:


Grotere kaart weergeven

Het heeft lang geduurd, maar vanaf nu kunnen dus ook niet-techneuten eenvoudig kaarten maken m.b.v. Google Maps en deze vervolgens publiceren op een eigen site of weblog. Ik ben benieuwd wat voor een interessante content dit gaat opleveren.

Moeten Mashup developers, zoals ikzelf, nu bang zijn dat ze niet meer nodig zijn, aangezien iedereen iedereen z’n eigen kaarten kan maken? Nee, er zijn gelukkig genoeg toepassingen waarvoor je echt de Google Maps API nodig hebt šŸ™‚

update: ondertussen is de feature ook officieel aangekondigd door Google.

EĆ©n gedachte over “Google Maps op je eigen site embedden”

Reacties zijn gesloten.