gvenkdaily in 2010

Het is bijna twee maanden geleden dat de laatste gvenkdaily verscheen. Door drukte zowel zakelijk als privé, is het me niet gelukt om iedere dag een nieuwe editie te produceren.

Nu, zo aan het einde van 2009, is het tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar en plannen te maken voor het volgende jaar.

2009

Afgelopen juli bestond de gvenkdaily 1 jaar en op dat moment had @gvenkdaily 864 volgers. Dit aantal is ondertussen de 1000 voorbijgegaan.
Ik heb het afgelopen jaar met veel plezier aan de gvenkdaily gewerkt: dagelijks het nieuws doornemen (bijna 450 rss-feeds), een selectie maken van interessant nieuws en daarvan een kort berichtje maken.

Met veel plezier, maar het hele proces kost toch redelijk wat tijd (afgelopen jaar zo’n 500 uur in totaal). M’n normale, betaalde projecten hebben er wel eens onder te lijden gehad en dat is niet zo handig als zelfstandige.

Ik heb ’t afgelopen jaar wel wat aan donaties en advertenties binnengekregen, maar als je dat afzet tegen de 500 uur, dan is dat toch redelijk beperkt.
Dit soort initiatieven zijn wel erg goed voor je naamsbekendheid, maar zoals ik al eerder schreef, heb ik nog niet gemerkt dat dit ook echt voor nieuwe projecten gezorgd heeft. Er is te weinig relatie tussen de gvenkdaily en mijn werkzaamheden (ik ben geen journalist maar een internet ontwikkelaar).

Nu krijg ik regelmatig opmerkingen dat ik wel iets kan wijzigen aan het proces waarop de gvenkdaily tot stand komt, van meer automatiseren tot andere mensen inschakelen. Allemaal goed bedoeld, maar ik denk dat dit lastig is. Meer automatiseren is niet mogelijk, omdat het anders meer een RSS doorgeef dienst wordt, zoals er al meer zijn. Ik wil dat de gvenkdaily echt een filter is en dan ook nog een persoonlijk filter.

Belangrijkste les voor mij van 2009 is dat ik het ontzettend leuk vind om de gvenkdaily te maken en dat ik daar ook echt mee door wil blijven gaan.

2010

Maar hoe gaan we dan verder? Want er moet wel iets veranderen om het enigszins rendabel te maken. En met rendabel bedoel ik niet dat ik er direct winst mee wil maken (zou wel leuk zijn natuurlijk 😉 ), maar de balans tussen m’n betaalde projecten en onbetaalde projecten zoals de gvenkdaily moet beter worden.

Ik weet nog niet precies hoe ik dat ga doen, maar het belangrijkste is natuurlijk om weer te gaan beginnen. Dus het goede nieuws: Na de kerstvakantie ga ik de draad weer oppakken.

Ik heb een aantal ideeën die ik vanaf dan wil gaan uitproberen:

  • kortere edities. Minder berichten per aflevering, dit houdt in dat er meer selectie moet plaatsvinden op wat interessant nieuws is. Soms moet er iets weggelaten worden, maar de nadruk zal blijven liggen op (technisch) internet nieuws en dan in eerste instantie nieuws uit Nederland.
  • relatie met eigen werkzaameden vergroten. Dit heb ik me al eerder voorgenomen, maar is tot nu toe niet echt gelukt. Ik krijg nog regelmatig de vraag: ‘Wat doe je eigenlijk naast de gvenkdaily?’. Hiervoor moet ik m’n eigen site hoognodig bijwerken en ook vaker gaan bloggen. Al die dingen doen, die ik klanten regelmatig adviseer.
  • bereik vergroten. Op dit moment is de gvenkdaily erg populair onder een toch redelijk beperkte groep. Een kleine 1000 volgers op twitter en maandelijks 1500 bezoekers van de website is niet erg veel. Maar de groep is wel trouw en erg enthousiast. Door het bereik te vergroten, kan de site interessanter worden voor adverteerders, of zijn er misschien meer mensen bereid een (kleine) donatie te doen.
  • twitter advertentiediensten. Er wordt meestal erg negatief gereageerd op advertentiediensten op Twitter, zoals ad.ly of twitmij, maar ik zit er over te denken om toch eens te gaan experimenteren met dit soort diensten.
  • extra (premium?) diensten. Er staan nog flink wat extra features op het ‘verlanglijstje’. Een aantal ervan zijn al in voorbereiding. Misschien dat er zelfs wel premium diensten te bedenken zijn, maar daarvoor heb ik op dit moment nog niet echt ideeën. Weet jij wel iets of is er gewoon niets waarvoor je wilt betalen, laat ’t dan weten in de comments.

Heb je opmerkingen, tips of ideeën over de bovenstaande plannen, of heb je nog andere ideeën, laat ’t me dan weten.

Ik hoop dat ik (samen met jullie) een manier vind om in 2010 door te kunnen gaan met de gvenkdaily.

7 gedachten aan “gvenkdaily in 2010”

  1. Heel fijn om te lezen dat je weer fris gaat beginnen. Als je nog ergens hulp bij nodig hebt laat het me weten.

  2. ben blij dat je weer in de lucht gaat. Snap wel, dat de geïnvesteerde tijd op de een of andere manier terug ‘verdiend’ moet worden.
    Dat gaat je wel op een creatieve manier lukken, verwacht ik

  3. Gerard, dank voor alle waardevolle Gvenkdaily-afleveringen van 2009. Jouw oprechte gvenkdaily-beschouwingen sluiten aan bij één van de belangrijkste aandachtspunten voor 2010: “there’s a need to experiment with multiple new business models”. Wens je een inspirerend en innovatief 2010 toe!

Reacties zijn gesloten.